Sétarepülés


Hőlégballonos sétarepülés ára:

Felnőtt személy: 40 000 Ft/fő
Gyermek (6-12 év): 27 000 Ft/fő
Exkluzív sétarepülés: 100 000 Ft/ 2fő
Romantikus repülés: 100 000 Ft/ 2fő
Romantikus SZÍV ballon: 120 000 Ft/ 2fő

A feltüntetett árak bruttó összegek és tartalmazzák a hőlégballonozás kapcsán felmerült minden költséget, a megadott térségben!

Hőlégballonos sétarepülésre (tradicionális repülés) minden megjelölt térségben van lehetőség, de Romantikus és Exkluzív repülés csak az adott térségben megoldható!

Hőlégballonos sétarepülés (sportrepülés) menete:
A hőlégballonos sétarepülés tervezett időpontját megelőzően, legalább kettő-négy héttel érdemes felénk jelezni, a hőlégballonozáshoz való csatlakozási szándékot. Az így leegyeztetett sétarepülést (sportrepülés), az időpontot megelőző egy-két napban a legfrissebb időjárási jelentés alapján megerősítjük, adott esetben közösen módosítjuk.
Az előre egyeztetett időpontban és helyszínen találkozunk a felszálló hely közelében. Az aktuális körülményektől (pl.: érdeklődők száma) függően közösen átvonulunk a felszálló helyre. A pilóta és személyzete a helyszínen meggyőződik a helyi időjárási viszonyokról (pl.: szél sebessége, iránya), megállapítja, hogy alkalmas e a hőlégballonnal történő sétarepülésre (sportrepülés). A sétarepülés (sportrepülés) vonatkozásában meghozott pozitív döntést követően megkezdődhet a hőlégballon, szállító járműből történő kipakolása, repülésre való felkészítése.

Hőlégballon felkészítése sétarepülésre (sportrepülésre):
Amikor a hőlégballon minden tartozéka és a repüléshez szükséges valamennyi eszköz kipakolásra került a hőlégballont szállító járműből, a pilóta eligazítja személyzetét, és a szükséges dolgokról tájékoztatja a résztvevőket. Ekkor lehetőség nyílik, hogy a résztvevők is tevőlegesen részt vegyenek a hőlégballon sétarepülésre való felkészítésében.

Hőlégballon összeszerelése, felállítása:
A kosárra a menetirányba fordítást követően felszerelésre kerül a fűtéshez szükséges égő. A hőlégballon kosarába bekerülnek a sétarepüléshez szükséges üzemanyagtartályok, melyeket a pilóta szakszerűen csatlakoztat az égőhöz, majd az így kialakított üzemanyagkört kipróbálja és megállapítja, hogy az repülésre alkalmas.

A sikeres tesztet követően a gondola és az előzőekben hozzárögzített égő elfektetésre kerül. Megkezdődhet a hőlégballon kupolájának tartózsákból történő kicsomagolása. A tartózsák kibontását követően a hőlégballon kupolája a szájánál fogva kiemelésre-, ezt követően az égőkerethez kapcsolásra kerül, az erre rendszeresített karabinerrel. A kupola tartózsákját súlyából (kb. 100-300 kg) adódóan 2-4 ember együttes mozgatásával el kell vinni a sétarepülés (szélmozgás) irányába.

A tartózsákból kihúzott hőlégballon kupolát a lehető leggondosabban a teherviselő szalagoknál fogva ki kell teríteni. A kiterítést követően a pilóta kijelöli a Korona-személyzet, és a Ballonszáj-személyzet tagjait, és megkezdődik a hideg levegős feltöltés.
Amikor a hőlégballon kupola a 2/3-áig megtelt hideg levegővel, a pilóta megkezdi a hőlégballon kupola meleg levegős feltöltését. A kupola felemelkedik, a pilóta elvégzi az utolsó ellenőrzést a hőlégballonon, és felszólítja a személyzetet, sportrepülésben résztvevőket a gondolába történő beszállásra.

Sétarepülés (sportrepülés) hőlégballonnal:
Ha a hőlégballon kupolájában a levegő eléri a lebegéshez szükséges hőmérsékletet, a hőlégballon repülni kezd. A földi személyzet elvégzi a hátra maradt feladatait és megkezdi a hőlégballon földi követését.
A sétarepülés időtartama főként az időjárástól, évszaktól, területtől, igénytől függ. Átlagosan, a hőlégballonos sétarepülés (sportrepülés) ideje a nyári időszakban (márciustól-októberig) 40-70 perc, téli időszakban (novembertől-februárig) 60-90 perc.
A sétarepülés végeztével a leszállás következik, amitől általában jobban tartanak az először repülők, mint magától a sétarepüléstől. Abból a szempontból érthető is, hogy a leszálló terület helye, minősége nem garantált, nincs "hőlégballon leszálló pálya", valamint a gondola alján nincs kerék, mint egy hagyományos repülőgépen. Viszont a félelem - általában - hamar elillan, hiszen a talaj menti szél befolyásolja a leszállás sebességét, amit a pilóták kellő tapasztalatukkal és a tereptárgyak segítségével igyekeznek megfelelően kihasználni.

Hőlégballon összepakolása, „avatási ceremónia”:
A leszálláskor megérkezik a földi - követő - személyzet, s megkezdődhet a hőlégballon összepakolása. A szakszerű összepakolást követően, amiben természetesen mindenki részt vehet, úgynevezett "avatási ceremónia" következik.
Az avatási ceremónia több évszázados hagyomány, amely a hőlégballonnal először sétarepülő bátor pilóták gróffá avatása alapján történik. Az avatási ceremónia időtartama átlagosan 15 perc, amely során egy Oklevél (Avatólap, Adománylevél) is átadásra kerül minden először sétarepülő társunknak.
A sétarepülést és az avatási ceremóniát követően, igény szerint mindenkit visszaszállítunk a felszállási helyhez.

Az „avatási ceremóniára” jelenleg nem minden esetben és térségben kerül sor, viszont Adomány levelet (oklevelet, emléklapot) igyekszünk mindenkinek biztosítani!